Gouden regels van RTFC clubritten

Veilig en plezierig fietsenVerkeerregels
We zijn sociaal naar elkaar: samen uit-samen thuis. Na effe knallen wacht je altijd op een logische plaats (eerstsvolgende kruising/afslag o.i.d. op achterblijvers. Check regelmatig of iedereen ‘bij’ is.We stoppen voor rood.
Is de opkomst in een groep rond 8 à 10 personen of meer: overweeg dan te splitsen (14 is trouwens het wettelijk maximum).We rijden altijd op het aangegeven fietspad, en we gebruiken geen wegen verboden voor fietsers.
Rijd niet wiel-om-wiel in waaiers: maar altijd achter je voorganger (risico op valpartijen bij een manoevre).Gas eraf’ bij verkeerssituaties, zoals kruisingen, smalle paden, wegversmallingen, veel verkeer (voetgangers, honden, schapen, ganzen).
Aan elkaar geven we duidelijk signalen aan, zoals ‘voor, tegen, achter, paal, gat, tak etc., en met hand bewegen ‘langzamer’ en ‘stoppen’.Tijdens de rit volg je altijd het spoor van de koprijder: ook als die verkeerd rijdt! Keren doe je pas NA de kruising/afslag.
Aan mede-weggebruikers die we passeren geven we vooraf een duidelijk en kort belletje, en zeggen tijdens duidelijk:  ‘groep, ik ben de laatste, bedankt’. Ook na een fout van een mede-weggebruiker reageer je rustig (geen opgestoken vingers of schelden).Als je in tweetallen rijdt ga je bij nadering van een groep of tweetal tegenliggers ritsen: de linker fietser gaat naar achter, en de er achter rijdende rechter fietser maakt ruimte.
We spreken elkaar aan op ons gedrag en laten ons aanspreken op ons gedrag. 

De bedoeling is dat alle leden van RTFC deze regels accepteren en zich daar aan houden.

Iedereen maakt wel eens een fout, jij, ik, wij allemaal. Dat gebeurt en is op zich geen probleem. En daarom hebben we er een 11e regel toegevoegd: ‘we spreken elkaar aan op ons gedrag-laten ons aanspreken op ons gedrag’.

Tot slot : realiseer je dat onze NTFU-ongevallen- en schadeverzekeringen (dus OOK die van je fietsvrienden en vriendinnen) NIET dekken als de verkeersregels niet zijn gevolgd !