De cursus wegkapitein

Zaterdag 4 juni heb ik bij TV Zoetermeer ’77 deelgenomen aan de cursus wegkapitein. De dag begon met theorie; Wat is het doel van de cursus, wat doet een wegkapitein, hoe doet ie dat en wat is wel en niet zijn verantwoordelijkheid. Veel punten zijn bekend of logisch. Toch is het goed om het gebundeld en helder voor ogen te krijgen. Na de theorie was er een lekkere lunch met uiteraard bananen en ontbijtkoek. 

De middag was voor het praktijkgedeelte. Met de groep hebben we een route van ca. 40km gefietst en om beurten hebben we de rol van wegkapitein gekregen om zo de theorie in de praktijk te brengen. Het geeft een wat geforceerde situatie omdat iedereen fietst met een enorme focus op de aspirant-wegkapitein: Wanneer komt er een teken, ziet ie wel alles, is dat wel handig… een beetje onnatuurlijk. Maar desalniettemin erg nuttig. 

Ik heb er best wat bij geleerd. Belangrijkste daarvan is het ritsen. De wegkapitein (of voorrijder) geeft aan dat er geritst moet worden om bepaalde situaties veiliger door te komen. Bijvoorbeeld bij blinde bochten of wanneer er tegelijkertijd voor- en tegenverkeer is. In mijn beleving gebeurt het wel tijdens de ritten, maar meer uit noodzaak dan dat het door een vooruitziende blik wordt ingezet.

De samenwerking met TV Zoetermeer is erg prettig en ik verwacht dat we in de toekomst vaker gezamenlijk een cursus wegkapitein gaan aanbieden. Dan is de groep makkelijker te vullen en kan de frequentie eventueel omhoog. 

Voor diegene die in de tussentijd meer willen weten wat er in de cursus aan bod is gekomen wil ik met plezier een keer op zondagochtend of een doordeweekse avond een samenvatting bespreken. Mocht je daar interesse in hebben stuur me dan een bericht op 0624283530 of voorzitter@rtfc-delft73.nl. Dan kan ik met de geïnteresseerden een datum prikken. Veel fietsplezier morgen!

Jasper

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*